Skip to content

Krijttekeningen

Vishandel Schuitemaker

Ik ben ooit een keer begonnen met krijttekeningen maken bij Visrestaurant Schuitemaker in Katwijk. In het restaurant en onder de bar hangen een aantal krijtborden die ik van tijd tot tijd aanpas. Daardoor heb ik inmiddels aardig wat ervaring met het beschrijven en illustreren van deze borden.

Over het algemeen zijn krijttekeningen snel te realiseren en dezelfde dag af.
Ik combineer tekeningen en tekst graag om het geheel speels te houden. Krijtmuren of borden zijn perfect om een aanbieding of actie uit te lichten. Het is daarom belangrijk dat direct duidelijk is wat er uit moet springen. Om dit voor elkaar te krijgen maak ik duidelijke titels in een goed leesbaar handschrift. De tekeningen eromheen zijn meer versiering, maar geven ook de look en feel van het restaurant weer.

Krijtbord

Materialen

Krijttekeningen zijn overigens niet altijd gemaakt met krijt. Als ervoor wordt gekozen de tekeningen langer te laten zitten, maak ik gebruik van krijtstiften. Het voordeel hiervan is dat het minder makkelijk uitveegt en de lijnen strakker worden. Het nadeel is wel dat het er erg moeilijk vanaf komt wanneer ik een nieuwe tekening wil maken. Er zijn bepaalde sprays om de tekening mee vanaf te halen, maar die zijn vaak zo sterk dat ook de onderliggende krijtverf eraf gaat. Om die reden breng ik meestal een blik schoolbordverf en een paar kwasten mee in mijn tas. Ik schilder liever een extra laagje verf over, dan dat de oude lijnen door de nieuwe tekening heen komen.

Deze bovenstaande krijtmuur heb ik gemaakt bij Visrestaurant Schuitemaker in Sassenheim. Daar hadden ze het muurtje onder de keuken zwart geverfd om een nieuwe uitstraling te geven. Ik mocht mijn eigen creativiteit kwijt in het ontwerp. Aangezien het best een groot oppervlak is om te beschilderen koos ik ervoor het op te delen in drieën. Links illustraties, in het midden een welkomstgroet voor de gasten en rechts de vangst van de dag. Het was een behoorlijke klus, maar heel leuk werk om te ontwerpen.
Naast krijttekeningen in restaurants en winkels, is het ook mogelijk om mij voor feestdecoratie in te schakelen, (denk aan bruiloften / verjaardagsfeesten).
Steeds vaker zie je krijtborden als wegwijzer of als welkomstbord.

Als je daar meer informatie over wilt, klik dan even door naar de volgende blogpost.
Play Video